22 Mart 2013 Cuma

RİSK ANALİZİ DEĞERLENDİRMESİ ŞİRKETİ ANKARA 0312 419 64 00

RİSK ANALİZİ HİZMETİ İÇİN 0505 492 06 18

RİSK ANALİZİ YAPTIRMAMA CEZASI NEDİR ?

Kurumların 6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasası ve İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği gereği 1 Ocak 2013 Tarihi itibari ile risk analizi yani Risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu tarih itibari ile işletmelerinde risk analizi yani risk değerlendirmesi yapmama veya yaptırmaması durumundan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili birimleri tarafından yapılacak saha denetimlerinde ne tür bir cezai yaptırımlar ile karşılaşacakları üzerinde durmak gerekmektedir.
6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasasının İdari para cezaları ve uygulanması ile ilgili bölümünün 26. Maddesi gereğince ;
İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

a) Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu.

b) Kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve müstahzarların seçimi.

c) İşyerinin tertip ve düzeni.

ç) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.

1 Ocak 2012 Tarihi itibari ile Yerine getirmeyen işletmelere  3000 (üç bin) Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için 4500 ( dört bin beş yüz) Türk Lirası tutarında ceza kesilmektedir.
Ayrıca Aynı maddeye göre ;
İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar. Hükmünü yerine getirmeyen işletmelere 1500 (bin beş yüz )  Türk Lirası tutarında ceza uygulanır ve bu cezai yaptırım işletmenin her denetiminde aynı durum ile karşılaştıkça uygulanmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder